Міністерство аграрної політики і продовольства України очікує в 2012 році збільшення експорту м’яса на 12,5% – до 90 тис. тонн і скорочення імпорту м’яса на 11,8% – до 217 тис. тонн.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в Києві заступник директора Департаменту економічного розвитку і аграрного ринку Мінагропроду Сергій Петренко.

«У 2011 році експорт (м’яса і м’ясної продукції – УНІАН) був 80 тис. тонн, імпорт – 246 тис. тонн. На 2012 рік ми припускаємо, що ми будемо мати експорт приблизно 90 тис. тонн і імпорт буде приблизно 217 тис. тонн », – повідомив С. Петренко.

За словами виконавчого директора Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) Єлизавета Святківська, експорт буде рости, в першу чергу, за рахунок зростання експорту м’яса птиці. Скорочення імпорту м’яса, за її словами, відбудеться за рахунок заміщення його вітчизняним м’ясом птиці. «У нас зараз активно експортується птах. А збільшуючи експорт дорогих частин птиці, дешеві ми залишаємо на внутрішньому ринку, заміщаючи імпорт », – повідомила Святківська.

С. Петренко також повідомив, що Україна планує в поточному році збільшити виробництво м’яса всіх видів. «У 2012 році ми плануємо зробити 2,26 млн. тонн м’яса, з них буде значне збільшення по свинині і незначне збільшення по м’ясу птиці», – повідомив С. Петренко, додавши, що в цілому по Україні в 2011 році було вироблено майже 2,2 млн. тонн м’ясної продукції, з них яловичини 415 тис. тонн, свинини 712 тис. тонн і більше 1 млн. тонн – м’яса птиці.

На думку С. Петренка, збільшення виробництва м’яса приведе до збільшення попиту і споживання його на душу населення. «В середньому попит на продукцію м’ясного тваринництва в Україні в 2011 році становив 2,424 млн. тонн. У 2012 році ми плануємо незначне, але збільшення майже до 2,5 млн. тонн », – повідомив С. Петренко. Він зазначив, що очікується збільшення споживання м’яса птиці і свинини, і незначне зниження споживання м’яса великої рогатої худоби. В обсягах споживання також буде зміна – якщо в 2011 році споживання на людину склало приблизно 51,1 кг м’яса на рік, то в 2012 р. очікується підвищити споживання майже до 52,5 кг на 1 людину в рік.

УНІАН