Без державної підтримки експорт українського цукру налагодити навряд чи вдасться, оскільки світові ціни зараз нижчі, ніж собівартість його виробництва в Україні, а за кордоном виробники цукру часто виживають за рахунок експортних дотацій. Таку думку, висловлену в галузевій асоціації «Укрцукор», наводить видання «Комерсант-Україна».

З початку вересня світові ціни на цукор впали з 780 дол/т до 600 дол/т. У Міністерстві агрополітики підтверджують, що собівартість українського цукру вища за ціни на світових ринках, а високий урожай цього року вже обрушив ціни усередині країни. Тому, виробникам цукру не вдається вийти на зовнішні ринки, визнав міністр агрополітики Микола Присяжнюк.

За даними Держстату, за січень-жовтень з країни вивезено лише 2,7 тис. т цукру з буряка, при прогнозованих обсягах виробництва близько 2,3 млн т, що перевищує виробництво минулого року більш ніж на 30%. Однією з основних причин невдач міністр назвав закритість російського ринку – ввізне мито на український цукор там вже кілька років становить  330 дол./т, а нещодавно Мінсільгосп запропонував продовжити її до 2020 року.

Українські виробники намагаються переорієнтуватися на ринки інших країн, зокрема Середню Азію, Кавказ і Близький Схід, але поки безуспішно. “Там нам доводиться стикатися з тією ж Росією, у якій ПДВ нижче, а його відшкодування налагоджено краще”, – сказав гендиректор агрохолдингу “Астарта” Віктор Іванчик.

Невигідно продавати цукор і на внутрішньому ринку. “Уже зараз ціни на цукор впали до 5,5 тис. грн/т з 8,5 тис. грн/т в червні. Середня ціна в 2011/2012 маркетинговому році навряд чи буде більше 5,6 тис. грн/т”, – зазначає директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка. За даними “Укрцукру”, собівартість виробництва цукру зараз на рівні 7 тис. грн/т.

Невдачі з експортом змусять сільгоспвиробників скоротити посівні площі під буряк на 40%, прогнозує пан Наливка. “Деякі гравці, які зробили дуже велику ставку на цукор, можуть навіть піти з ринку”, – прогнозує він. Щоправда, пан Іванчик впевнений, що з урахуванням врожаю цього року компанії зможуть сформувати великі запаси, тому скорочення посівів в наступному році не буде критичним для ринку. За його оцінкою перехідні залишки складуть 500-600 тис. т, проти 400 тис. т роком раніше Пан Наливка оцінює надлишки цукру в 816 тис. т.

Уряд пропонує ще один спосіб врівноважити ринок – переорієнтувати надлишкове виробництво цукру на біоетанол. Присяжнюк завив, що урожай цукрового буряка може скласти 60 млн т. “З них 40 млн т ми повинні направити на виготовлення 4 млн т біопалива”, – заявив він. Проте учасники ринку вважають таку ініціативу складною для реалізації. “Інвестиції у виробництво біоетанолу досить великі, а внутрішній попит на таке паливо нульовий”, – зазначає пан Іванчик. “В Україні давно говорять про законопроект, який би стимулював споживання” зеленого “палива, але поки нічого не зроблено”, – говорить колишній співвласник “Цукрового союзу “Укррос”” Олександр Федоренко.