4 квітня 2017 року Аграрна біржа провела черговий електронний аукціон з продажу необробленої деревини лісових господарств Київської області. Наразі відбувся перший додатковий аукціон, на якому було виставлено залишок ресурсу ІІ кварталу 2017 року, що не реалізований 9-10 березня під час загальної квартальної сесії.

Цілком прогнозовано під час торгу суттєвої конкуренції відмічено не було. Причиною цього є переважно те, що на сьогодні значна частина деревопереробних підприємств області завантажила свої потужності сировиною на найближчий період. Крім того, свій фактор відіграла ціна деревини по деяким лісовим господарствам, яка судячи із ринкових умов наразі не є конкурентоспроможною. Так по ДП “Вищедубичанське ЛГ” та ДП “Переяслав-Хмельницьке ЛГ” не було куплено жодної вантажної партії.

У загальному на додатковому аукціоні було продано 66,04 % деревини від заявленого її обсягу, що у цілому по ресурсу ІІ кварталу збільшило відсоток реалізації до 88,59 %.

Результати додаткового електронного аукціону 04.04.2017
з продажу необробленої деревини по Київській області (ресурс ІІ кварталу 2017 року)
(продано/залишок)

Варто також відзначити, що перехід на принципово нову форму продажу необробленої деревини – електронну, вже має свої позитивні наслідки. Зокрема, ринкове ціноутворення, реальна конкуренція, формування прозорих принципів закупівлі ресурсу, електронний документообіг, автоматизація процесів тощо.

Крім того, Аграрна біржа здійснює моніторинг укладання договорів на поставку лісопродукції ресурсу ІІ кварталу 2017 року, придбаної учасниками на аукціоні 9-10 березня. У результаті – виявлено незначний відсоток господарюючих суб’єктів, які порушили вимоги Регламенту та не уклали договори з лісокористувачами. Перелік таких осіб оприлюднено за наступним посиланням, відповідно вони до участі у додатковому аукціоні допущені не були.

Проведено чималу роботу з учасниками ринку щодо покращення процесу торгів, оприлюднення їх результатів та інфографіки, наповнення особистих кабінетів тощо. Також сформовано план заходів щодо підвищенні зручності користування електронними механізмами купівлі-продажу лісових ресурсів, над якими наразі ведеться змістовна робота.

Як вбачається із вище зазначеного – Аграрна біржа намагається буди дійсним організатором ринку та акумулювати кращі підходи ведення торгів. Проте, нажаль, все ще залишається чимало ініціаторів, які пробують саботувати відповідні процеси. І замість того аби допомагати рухати українську економіку за європейськими принципами побудови бізнесу, вони намагаються зберегти старі схеми розподілу ресурсу. Особливо шкода, що подібними речами займаються організації, які повинні навпаки – захищати законні інтереси їх учасників та стимулювати розвиток галузі, а не виконувати певні замовлення.

Результати електронного аукціону 9-10 березня 2017 у розрізі “продано/залишок”.

Результати аукціону 9-10 березня 2017 по лісовим господарствам

ДП “Білоцерківське ЛГ” ДП “Богуславське ЛГ” ДП “Бориспільське ЛГ” ДП “Вищедубичанське ЛГ”
ДП “Димерське ЛГ”  ДП “Іванківське ЛГ”  ДП “Київське ЛГ”  ДП “Клавдіївське ЛГ” 
 ДП “Макарівське ЛГ”  ДП “П.Хмельницьке ЛГ”   ДП “Поліське ЛГ”   ДП “Ржищівське ЛГ” 
    ДП “Тетерівське ЛГ”  ДП “Фастівське ЛГ”